November 29, 2022
Anggota JPJ Pulau Pinang kini aktif berkongsi beberapa video aktiviti saman terhadap pemandu yang degil memotong barisan dan menggunakan lorong kecemasan. Rakaman video yang dikongsikan melalui akaun TikTok @enforcementjpjpenang diambil menggunakan kamera yang diletakkan kepada anggota JPJ yang bertugas melakukan rondaan menaiki Kawasaki Versys 650. Berdasarkan video tersebut, antara kesalahan utama seperti memotong barisan serta menggunakan lorong kecemasan bagi mengelakkan kesesakan jalan raya telah dikenakan saman serta merta. Kamera Badan Anggota JPJ Pada tahun lalu, anggota Unit Penguatkuasaan Bermotosikal JPJ telah pun dilengkapi dengan alat perakam video mudah alih berteknologi tinggi bagi merakam kesalahan pengguna jalan raya. Perakam video yang diletakkan di bahagian topi keledar anggota JPJ itu bertindak merakam pelbagai kesalahan jalan raya untuk dimanfaatkan oleh sistem JPJ bagi urusan saman.  Namun ada juga kejadian saman secara langsung yang dapat disaksikan hasil daripada perkongsian JPJ Pulau Pinang di TikTok. Antaranya seperti sebuah BMW X5 yang memotong barisan di lampu isyarat yang ditegur anggota JPJ yang ingin mengirimkan ‘surat cinta’ kepadanya. JPJ Pulau Pinang Dipuji Dengan perkongsian video tersebut, rata-rata orang ramai memuji tindakan penjawat awam tersebut yang tegas. Buktinya, ada video potong barisan yang telah mencapai 2.7 juta tontonan dan 633 perkongsian di TikTok. Memandangkan ia merupakan kesalahan yang sering berlaku di jalan raya di Malaysia. Rata-rata pengguna di media sosial berpuas hati dapat melihat sendiri pengguna jalan raya yang pentingkan diri menerima hukuman yang selayaknya. Ada juga yang mahu JPJ di negeri lain supaya mengikut jejak langkah sama JPJ Pulau Pinang untuk berkongsi rakaman video yang menunjukkan pemandu yang melakukan kesalahan jalan raya ini dihukum. Aplikasi e-Aduan@JPJ Terima 245 Aduan Bagi anda yang ingin melaporkan sendiri kesalahan jalan raya yang berlaku di depan mata anda, gunakan sahaja aplikasi e-Aduan@JPJ. JPJ telah merekodkan 245 aduan yang dilaporkan orang ramai melalui aplikasi e-Aduan@JPJ sepanjang tempoh Kempen Keselamatan Jalan Raya dan Op Bersepadu sempena Aidilfitri yang bermula 29 April lepas. Menerusi aplikasi itu, orang ramai boleh mengemukakan aduan kesalahan jalan raya kepada JPJ berserta maklumat seperti gambar dan video untuk di ambil tindakan. Aplikasi e-aduan boleh dimuat turun melalui Google Play untuk pengguna telefon pintar jenis Android sahaja buat masa ini. Harap-harap aplikasi ini akan turut ditawarkan bagi pengguna iPhone supaya lebih ramai dapat mengemukakan aduan secara langsung kepada JPJ jika terdapat sebarang kesalahan lalu lintas dilakukan.

Anggota JPJ Pulau Pinang kini aktif berkongsi beberapa video aktiviti saman terhadap pemandu yang degil memotong barisan dan menggunakan lorong kecemasan.

Rakaman video yang dikongsikan melalui akaun TikTok @enforcementjpjpenang diambil menggunakan kamera yang diletakkan kepada anggota JPJ yang bertugas melakukan rondaan menaiki Kawasaki Versys 650.

Berdasarkan video tersebut, antara kesalahan utama seperti memotong barisan serta menggunakan lorong kecemasan bagi mengelakkan kesesakan jalan raya telah dikenakan saman serta merta.

Kamera Badan Anggota JPJ

Pada tahun lalu, anggota Unit Penguatkuasaan Bermotosikal JPJ telah pun dilengkapi dengan alat perakam video mudah alih berteknologi tinggi bagi merakam kesalahan pengguna jalan raya.

Perakam video yang diletakkan di bahagian topi keledar anggota JPJ itu bertindak merakam pelbagai kesalahan jalan raya untuk dimanfaatkan oleh sistem JPJ bagi urusan saman. 

Namun ada juga kejadian saman secara langsung yang dapat disaksikan hasil daripada perkongsian JPJ Pulau Pinang di TikTok. Antaranya seperti sebuah BMW X5 yang memotong barisan di lampu isyarat yang ditegur anggota JPJ yang ingin mengirimkan ‘surat cinta’ kepadanya.

JPJ Pulau Pinang Dipuji

Dengan perkongsian video tersebut, rata-rata orang ramai memuji tindakan penjawat awam tersebut yang tegas. Buktinya, ada video potong barisan yang telah mencapai 2.7 juta tontonan dan 633 perkongsian di TikTok.

Memandangkan ia merupakan kesalahan yang sering berlaku di jalan raya di Malaysia. Rata-rata pengguna di media sosial berpuas hati dapat melihat sendiri pengguna jalan raya yang pentingkan diri menerima hukuman yang selayaknya.

Ada juga yang mahu JPJ di negeri lain supaya mengikut jejak langkah sama JPJ Pulau Pinang untuk berkongsi rakaman video yang menunjukkan pemandu yang melakukan kesalahan jalan raya ini dihukum.

Aplikasi e-Aduan@JPJ Terima 245 Aduan

Bagi anda yang ingin melaporkan sendiri kesalahan jalan raya yang berlaku di depan mata anda, gunakan sahaja aplikasi e-Aduan@JPJ.

JPJ telah merekodkan 245 aduan yang dilaporkan orang ramai melalui aplikasi e-Aduan@JPJ sepanjang tempoh Kempen Keselamatan Jalan Raya dan Op Bersepadu sempena Aidilfitri yang bermula 29 April lepas.

Menerusi aplikasi itu, orang ramai boleh mengemukakan aduan kesalahan jalan raya kepada JPJ berserta maklumat seperti gambar dan video untuk di ambil tindakan.

Aplikasi e-aduan boleh dimuat turun melalui Google Play untuk pengguna telefon pintar jenis Android sahaja buat masa ini. Harap-harap aplikasi ini akan turut ditawarkan bagi pengguna iPhone supaya lebih ramai dapat mengemukakan aduan secara langsung kepada JPJ jika terdapat sebarang kesalahan lalu lintas dilakukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Generated by Feedzy
Language